Preventiva prinaša zdravje

Zdravo dihanje

Dihanje pomeni življenje. Človek lahko živi nekaj dni brez hrane in vode, vendar preživi le nekaj minut brez dihanja. Nos je začetni del dihalnih poti in ima zaščitno vlogo pri vstopu zraka v telo. Njegova površina je pokrita z mikroskopskimi dlačicami (cilijami), ki so v stalnem gibanju, v smeri žrela, in odstranjujejo nakopičene nečistoče. Na ta način se “izločijo” virusi, bakterije in alergeni, kar preprečuje razvoj bolezni. Nos na ta način vsak dan “sfiltrira” 15.000 litrov zraka.

Če se bolezen vseeno razvije, nas čakata neprijetno smrkanje in kihanje. Z izločanjem velike količine sluzi in refleksom kihanja telo izloči patogene iz dihalnih poti, kar je del procesa do ozdravitve.

S tem naravnim mehanizmom v nosu telo ščiti dihalne poti pred boleznimi in poškodbami. Ustrezna higiena je bistvena za njihovo pravilno delovanje. Čiščenje nosu je še posebej pomembno zjutraj, kot priprava na dnevne aktivnosti, in pred spanjem, saj ponoči večinoma dihamo skozi nos. Pri izpihovanju nosu vedno raje uporabljajte papirnate robčke za enkratno uporabo namesto klasičnih robčkov iz materialov, ki zaradi kopičenja pred pranjem predstavljajo možen vir okužbe.

Zdravje grla in ustne votline

Ustna votlina in žrelo sta začetni del prebavnega sistema, a tudi del dihal. Občutek suhosti v ustih je posledica nezadostne količine sline v ustni votlini, pogosto zaradi dihanja skozi usta, ko je nos zamašen, kar lahko posledično povzroči vnetje grla. Motnje delovanja žlez slinavk so lahko tudi vzrok za suhost.

Slab zadah je neprijetna tema. Njegov najpogostejši vzrok sta kopičenje ostankov hrane med zobmi in odmrlih celic na jeziku zaradi neustrezne ustne higiene ali nezadostnega izločanja sline. Stanje dodatno poslabšajo kajenje ter uživanje alkohola in začinjene hrane.

Bolečine v grlu so lahko posledica vnetja žrela ali mandljev. Pri akutnem vnetju je prevladujoč simptom vneto grlo, ki ga okrepi požiranje, vzrok nastanka pa so bakterije ali virusi. Pri kroničnih stanjih je bolečina manj intenzivna, vendar dolgotrajna, pogosto jo spremlja suh dražeč kašelj. Najpogosteje je povezana s kronično nosno obstrukcijo, suhim zrakom, izpostavljenostjo prahu ali pa z vnetjem v sosednjih organih, kot so paranazalni sinusi.

Vnetje ustne votline lahko povzročijo toplotni ali mehanski dražljaji, ki jih povzroči vnos vroče ali trdne hrane, lahko pa tudi patogeni mikroorganizmi, bakterije ali virusi. Pekoč občutek, povečano izločanje sline, pojav aft ali majhnih razjed so med nekaterimi simptomi, ki spremljajo takšno vnetje.

Novorojenčki in majhni otroci

Zamašen nos pri novorojencih je velika težava, ker otrok ne zmore dihati skozi usta. Novorojenček refleksno kiha in si tako očisti nos, vendar pri zamašenem nosu to ne zadostuje. Pravilno dihanje je pomembno za rast in napredek otroka, njegovo normalno hranjenje in miren spanec ponoči, zato je vsakodnevna higiena noska izjemno pomembna.

Otrok v prvih mesecih življenja ni sposoben izpihati nosu in običajno do četrtega ali petega leta potrebuje pri higieni pomoč svojih staršev . Naučite svojega otroka, kako naj izpiha nos, pokrijte mu nos s papirnatim robčkom in pritisnite eno nosnico ter mu naročite, naj zapre usta in pihne. Postopek ponovite tako, da zaprete drugo nosnico. Pomembno je, da nos očistite vsaj zjutraj in zvečer, za lažje čiščenje pa pred postopkom uporabite pršilo Aqua Maris. Naučite svojega otroka pravilne nosne higiene že od malih nog, tako boste zmanjšali njegove dihalne težave!


Viri

  1. Munkholm et al. Mucociliary clearance: pathophysiological aspects. Clin Physiol Funct Imaging (2014) 34, pp171–177
  2. Addey et al. Incidence, causes, severity and treatment of throat discomfort: a four-region online questionnaire survey. BMC Ear, Nose and Throat Disorders 2012, 12:9
  3. Chirico et al. Nasal congestion in infants and children: a Literature review on efficacy and safety of non-pharmacological treatments. Minerva Pediatr. 2014;66:549-57
  4. Coates et al. Nasal Obstruction in the Neonate and Infant. cpj.sagepub.com Florida International Univ. 2015